Eat that Frog

frogebook1

Er is gewoon te weinig tijd om uw to do-lijstje af te werken. En dat zal nooit veranderen. Succesvolle mensen hoeven echter niet alles te doen. Zij leren zich te concentreren op de belangrijkste taken en zorgen ervoor dat deze gedaan worden.
Er is een oud gezegde; wanneer u iedere ochtend eerst een kikker eet, kunt u er zeker van zijn dat dit waarschijnlijk het ergste is wat u die dag doet. Het gebruik van 'eat that frog' als metafoor voor het tackelen van de meest uitdagende taak van de dag (waarschijnlijk de taak die u het liefste uitstelt, maar tevens de taak die u de meeste voldoening en succes geeft) laat u zien hoe u kunt inzoomen op deze taak/taken en hoe u uw dag het beste kunt organiseren. Dit gaat niet alleen sneller, maar u kunt ook de juiste taken van uw lijstje afstrepen. Hoe dit te doen en uitstelgedrag te lijf te gaan valt te lezen in het ebook Eat That Frog van Brian Tracy, dat u hier kunt downloaden.

 

{phocadownload view=file|id=3}

(Zeven)de macht van zeven

 

Ordenen, sorteren, categoriseren of tegenwoordig 'taggen' of 'labelen', het blijft een problematische kwestie. Want vroeger of later krijgt ieder systeem het karakter van een verzameling bomen waardoor je het bos niet meer ziet.

Wat moeten we daar toch mee?

Lees meer

Easycratie, De toekomst van werken en organiseren

Easycratie-Aslander_Witteveen

Het boek Easycratie. De toekomst van werken en organiseren (hier de gratis download) van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is al een poosje uit. Een boek dat zich met vaart laat lezen en een mooie, heldere denktrant presenteert: die van de easycratie. Een niet-bureaucratische, zeer rationele, op samenwerking geënte manier van waarde toevoegen met gebruikmaking van de tools die deze tijd biedt. In het boek vind je praktische, principiële, technische en sociale voorbeelden van werken en organiseren in deze tijd.

In diverse recensies (hier mijn recensie op Het nieuwe werken-blog) zijn reacties te lezen op het boek. Unanieme lof op de leesbaarheid en illustraties van Danja Schaap. Op de ideeën zie je verschillende reacties: de een raakt geïnspireerd, de ander vindt het bruikbaar en weer een ander stelt de concepten al te kennen. Die mix aan reacties is een mooie reden om het boek te lezen en zelf te bepalen wat je er van vindt.

Ik vond, en vind na herlezing, het boek een mooie reeks interessante en uitdagende gedachten. Het roept vooral op om individueel, decentraal, met weinig middelen acties te ondernemen.

In de diverse recensies kun je lezen wat er zoal van het boek gevonden wordt. Voor lifehackers is het zeker een interessant boek. Niet zo zeer vanwege de concrete hacks, want die bepalen niet het boek. Maar wel vanuit de hack-achtige mentaliteit, waarbij de eerste reactie op problemen niet is:

  • wat zijn mijn bevoegdheden?
  • heb ik budget?
  • mag ik dit aanpakken?

maar juist gedachten als:

  • ik ken vast iemand die dit kan oplossen
  • er is vast een tool online die ik kan inzetten
  • ik kan vast mensen bij elkaar brengen om dit op te lossen
  • ook zonder geld kunnen we aanpakken.

Die aanstekelijke, bottom up aanpak is wat mij betreft de kracht van het boek. Files oplossen is complex als je alle Nederlanders die 's ochtends de weg op gaan uit de auto wil hebben. Maar als je begint met een oplossing die enkelen helpt om uit de auto te blijven, dan wel de auto te delen dan is er een begin gemaakt. Dat begin kán in deze tijd viral gaan. Maar ook als dat niet gebeurt, dan zijn de easycratische oplossingen een goede stap.

Meer weten?

Download hier het ebook